Biografieën

Artikelen, rapporten en boeken

1932-2001

Als Kloen op vakgebied ergens mee bezig was, of in binnen- en buitenland interessante ideeën en werkwijzen tegenkwam, vond hij dat de vakwereld daarvan op de hoogte moest worden gesteld.

Vanaf eind jaren zeventig tot aan het jaar van zijn overlijden (2001) verschenen in de vakbladen (De) Lichamelijke Opvoeding, Thomas en Richting dan ook bijdragen van hem in de vorm van artikelen, boekbesprekingen, verslagen van vergaderingen en korte berichten, meestal voorzien van veel illustraties.

In (De) Lichamelijke Opvoeding verschenen gedurende meer dan twintig jaar jaarlijks enkele praktische en/of theoretische bijdragen van Jan Kloen. Niet alleen over zijn grote passies schoolsport, recreatiesport, de sportieve school en handbal (een serie van zes artikelen in 1983), maar ook over andere sporten (atletiek, volleybal, turnen, softbal, judo) en over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals werpringen, medizinballen, tafeltennistafels, sportblessures en behandeling daarvan, de oriëntatieloop, het Rhönrad, bijzondere schoolgymnastiek, ski-kampen en ‘het tuchtrecht van het publiekvoetbal’. In 2001 verscheen, als eerbetoon, postuum een laatste artikel.

Kloen publiceerde over alle ontwikkelingen in het leerplan op ‘zijn’ school. Hij schreef verslagen van studiedagen, congressen en conferenties. Hij werkte mee aan diverse (interim)rapporten en brochures, promootte waar kan het leerplan van zijn school zoals in het NKS-sportcahier Bewegen op school en wat daarna? (1982, p. 67-75) en publiceerde de volgende boeken:
  • Kloen, J. (1969). Handbal en handbaltraining voor de school en de vereniging. Amsterdam: Nederlands Handbal Verbond, 262 p.
  • Kloen, J. (1970). Intra- en interscolaire spel- en sportwedstrijden (Lichamelijke oefening en sport voor school en vereniging deel 6). Zeist: Dijkstra, 84 p.
  • Kloen, J. (1973). Schoolsport in Nederland? Verslag, informatie, documentatie van de Stichting Nederlandse Schoolsport. Rijswijk: Nederlands Zuivelbureau, 88 p.
  • Kloen, J. & Koops, M. (1978). Handbal (Lichamelijke opvoeding en sport voor school en vereniging deel 10). Zeist: Dijkstra, 134 p.
  • Kloen, J. (1982). Moeilijk bespeelbaar terrein: schets van nationale en internationale schoolsport. Doetinchem: HOAB, 98 p.
  • Kloen, J. (1983). Krachtbal, frisbee, tchoukbal, oriëntatieloop. Haarlem: De Vrieseborgh, 1988, 63 p.
  • Kloen, J. (1992). Lichamelijke opvoeding kan ook anders. Houten/Zaventem: Bohn Stafleu Van Loghum, 222 p.