Biografieën

Mijnsbergen, Henk

Meer dan een halve eeuw drijvende kracht in Den Haag en omstreken

Wie ‘HALO’ zegt, zegt ‘Henk Mijnsbergen’. Decennia lang heeft hij generaties gymleraren opgeleid en met vele oud-studenten samengewerkt aan het ideaal van veel en goed bewegen.
Henk werd geboren in Goes op 14 mei 1938. Hij was een verdienstelijk turner bij Volharding, de club waar ook zijn vader actief was. Na de HBS-A in Goes verliet hij Zeeland voor zijn studie lichamelijke opvoeding. Hoewel hij zijn Zeeuwse wortels zeer trouw bleef, heeft hij zich de rest van zijn leven aan Den Haag en de Haagse wereld van lichamelijke opvoeding en sport verbonden.

Professional pur sang
Henk Mijnsbergen legde de lat hoog, voor zichzelf en voor anderen. Niet zozeer uit ambitie, maar omdat hij vond dat hij dat aan zichzelf en zijn (latere) leerlingen, studenten en medewerkers verplicht was.
Hij behaalde in 1958 de akte MO P (lichamelijke opvoeding), aan de Haagse academie voor lichamelijke opvoeding (HALO). Na zijn dienstplicht (sportofficier) werd hij docent aan diezelfde HALO en stond hij tien jaar voor de klas als leraar LO in het lager en voortgezet onderwijs in Rotterdam en Den Haag. Aan de HALO gaf hij turnen, methodiek gymnastiek en ‘praktijk didaktiek’. Vanuit zijn leeropdracht publiceerde hij in 1967 in De Lichamelijke Opvoeding een serie voorbeeldlessen voor het basisonderwijs.
Tegelijkertijd was Mijnsbergen in de Haagse sportwereld actief als turntrainer en technisch bestuurder. Hij was verbonden aan de gymnastiekvereniging Donar en de Turnkring Leidschenhage, waar hij o.a. de damesselectie trainde (met naast enkele leden van de nationale selectie ook de latere actrice en filmster Renee Soutendijk als talentvolle turnster) en wedstrijden organiseerde. Hij viel op door zijn vakmanschap, pedagogische aanpak, vlekkeloze organisatie en goede resultaten.
In 1969 werd hij conrector aan de HALO en zette hij zijn schouders onder de organisatie van de opleiding. Vanaf de toetreding tot de Haagse Hogeschool in 1989 was hij onder diverse titels directeur van de opleiding tot 1999. Tegelijkertijd bleef hij lesgeven en zich samen met zijn vakcollega’s vaktechnisch verder ontwikkelen.
Waar vakmanschap vereist was, werd Henk Mijnsbergen gevraagd voor sleutelposities: hij was onder meer examinator voor het staatsexamen lichamelijke opvoeding, lid van de Adviescommissie Herstructurering Docenten Opleiding Lichamelijke Opvoeding (1983-1984) en docent aan de Speciale Academie voor Lichamelijke Opvoeding (SPALO) (1986-1989).

Betrokken sportleider en sportbestuurder
Henk Mijnsbergen stelde, zoals hierboven al bleek, zijn expertise ook beschikbaar voor de gemeenschap. Niet om zichzelf in de schijnwerpers te zetten, maar omdat hij vond dat hij een bijdrage kon leveren. Hij verzorgde door het hele land opleidingen voor het Koninklijk Nederlands Gymnastiek Verbond (KNGV) en werd trainer van de nationale damesjeugdselectie (1970/1971). Daarnaast was hij voorzitter van de vermaarde schoonspringclub ‘Joop Stotijn’.
Toen zijn zoons gingen korfballen, ging hij met evenveel passie in de korfbalwereld aan de slag als eerder in het turnen. Hij werd in 1977 trainer/coach van de jeugdteams van HKC ALO en is dat op dit moment nog steeds. Hij is dan ook altijd extreem fit gebleven. Hij schaatst, skiet, langlauft en fietst. Hij heeft de Alpe d’Huez inmiddels vele malen beklommen. Zijn deelname hieraan heeft echter ook een diepere betekenis: de Stichting Alpe D’HuZes zet zich in voor de kankerbestrijding en tot zijn verdriet heeft Henk zijn vrouw in 2004 door deze ziekte verloren.
Mijnsbergen heeft tot ver na zijn pensionering in 2000 talrijke functies in de Haagse sportwereld op zich genomen. Zo is hij sinds 1987 bestuurslid van de Stichting Vrienden van de HALO, hij was lid, penningmeester en voorzitter van de Stichting Olympisch Steunpunt Regio Den Haag, later het Regio Steunpunt Talent en Topsport (1993-2012), lid van de Adviesraad voor Sport van de gemeente Den Haag (1995-2006) en van nog vele andere commissies.

Uitzonderlijke betekenis
Henk Mijnsbergen is al meer dan een halve eeuw van grote waarde voor de lichamelijke opvoeding en de sport, in het bijzonder voor de mensen die erin werken. Hij heeft een grote belangstelling voor de persoon achter de sporter/gymleraar en een uniek geheugen: hij kent vrijwel al zijn oud-studenten bij naam en weet vaak ook nog in welke periode zij op de Halo zaten.
Zijn verdiensten zijn zeker niet onopgemerkt gebleven. Hij ontving de gouden speld van de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding en is lid van verdienste van HKC ALO. Voorts kreeg hij de erepenning van de Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding, de prestigieuze Sportpenning van de Gemeente Den Haag en de Stadspenning van de Gemeente Den Haag. Ten slotte is hij, eigenlijk als vanzelfsprekend, lid in de Orde van Oranje Nassau.

Auteur: Koos van den IJssel

Henk Mijnsbergen over het ‘HALO-genootschap’ (2018). Bron: familiearchief
De geslaagden aan de HALO worden toegesproken tijdens de diploma-uitreiking (1987).

Felicitatie van de geslaagden

Tijdens een spelles. V.l.n.r. Leo Lochtenbergh, Henk Mijnsbergen, Alex Julius en J.C. (Han) Marx (rector en speldocent).

Als student aan de HALO (1957)

Nascholing ten tijde van het verbod op de minitrampoline.

Docent-hulpverlener

Als docent didaktiek aan het werk met een overhead projector.

Docent didactiek (± 1978)

Deelname aan een protest (9-3-1983) samen met Nico van Dam (mi).

Op het Binnenhof (1983)

Tijdens een reünie van oud-studenten tijdens een college van Ankie Reijs. V.l.n.r. Frits Avis, Henk Mijnsberegn en Trix Fortanier.

Aandacht voor Ankie Reijs (1984)

Henk Mijnsbergen (re) op weg naar de top van L’Alpe d’Huez samen met zijn vriend Johan Oudeman.

Fanatiek wielrenner (2005)