Van Schagen was een specialist op het gebied van het zwemmen en het zwemonderwijs. Zo was hij voorzitter van de ‘kommissie voor het zwemonderwijs van den Nederlandschen Zwembond’ en verzorgde hij de jaarlijkse overzichten over schoolzwemmen en de behaalde zwemdiploma’s. Daarnaast schreef hij een boekje waarvan in tien jaar tijd ruim dertig drukken verschenen: Schagen, K.H. (1923). Hoe leer ik zwemmen? (Weten en Kunnen nr. 91, nieuwe reeks). Amsterdam: Kosmos, 48 p.
Samen met collega’s schreef hij:
- Gaulhofer, K.; Griendt, J.M.C.; Schagen, K.H. van (1916). De zwemeisch voor candidaat-leeraren en -leeraressen in de lichaamsoefeningen: handleiding voor klassikaal-zwemonderricht, tevens ten gebruike van hen die zich wenschen te onderwerpen aan het examen door den Nederlandschen Zwembond ingesteld. Rotterdam: Nijgh & Van Ditmar, 101 p.
- Manger, H.Th.; Schagen, K.H. van (1926). De methodiek van het zwemmen. In: Schoolzwemmen. Amsterdam: Bondsdrukkerij De Volharding, 63 p.
- Rooswinkel, H. Th.; Schagen. K.H. van (1947). Doel, weg en middelen van de lichamelijke opvoeding, de sport en de vrije jeugdvorming. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 394 p.
In dit boek was hij ook als co-auteur verantwoordelijk voor het eerste artikel:
Schagen, K.H. van; Woerdeman, M.W. (1947). De opleiding van leerkrachten en
Leiders voor de Lichamelijke Opvoeding. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, p. 9-25.
- Schagen, K.H. van; Kuyper, S.; Alkema, P. (1965). 40 jaar academie voor lichamelijke opvoeding te Amsterdam. S.l.: s.n. 116 p.
Maar Van Schagen werd vooral bekend als (eind)redacteur van drie standaardwerken:
1. Een vierdelig Handboek der Sporten over de sporten
- Schagen, K.H. van (ed.).(1924). Handboek der sporten. Eerste Deel. Rotterdam: Nijgh & Van Ditmar, 290 p.
- Schagen K.H. van (ed.). (1924). Handboek der sporten. Tweede Deel. Rotterdam: Nijgh & Van Ditmar, 251 p.
- Schagen K.H. van (ed.). (1924). Handboek der sporten. Derde Deel. Rotterdam: Nijgh & Van Ditmar, 210 p. + 29 foto’s.
- Schagen K.H. van (ed.). (1924). Handboek der sporten. Vierde Deel. Rotterdam: Nijgh & Van Ditmar, 342 p.
In het
Eerste deel schreef Van Schagen bovendien het hoofdstuk
Zwemmen (p. 241-290).
2. Een tweedelig handboek over de lichamelijke opvoeding in de laatste drie eeuwen
- Schagen, K.H. van (ed.). (1926). De lichamelijke opvoeding in de laatste drie eeuwen I: haar ontwikkeling, doel en stelselmatige toepassing. Rotterdam: Nijgh & Van Ditmar, 433 p.
- Schagen, K.H. van (ed.). (1926). De lichamelijke opvoeding in de laatste drie eeuwen II: Doel en plaats der lichamelijke opvoeding onder de huidige cultuuromstandigheden. Rotterdam: Nijgh & Van Ditmar, 413 p.
Van Deel II was J.M.J. Korpershoek de auteur.
3. Een driedelig handboek over de lichamelijke opvoeding in het geheel van de
opvoeding van de oudheid tot en met de 18e eeuw
- Schagen, K.H. van (1938). Historisch overzicht van de lichamelijke opvoeding in het geheel van de opvoeding. I Oudheid. Rotterdam: Nijhgh & Van Ditmar, 48 p. + XII.
- Schagen, K.H. van (1939). Historisch overzicht van de lichamelijke opvoeding in het geheel van de opvoeding. II Middeleeuwen en renaissance. Rotterdam: Nijhg & Van Ditmar, 46 p. + XII.
- Schagen, K.H. van (1947). Historisch overzicht van de lichamelijke opvoeding in het geheel van de opvoeding. III 17e en 18e eeuw. Rotterdam: Nijgh & Van Ditmar, 77 p. + VII.
Een verbeterde en gebundelde uitgave van de onder 3 genoemde drie delen verscheen later, maar toen in twee delen:
- Schagen, K.H. van (1964). Historisch overzicht van de lichamelijke opvoeding. Deel 1. Van de oudheid tot en met de Franse tijd.’s-Gravenhage: Nijgh & Van Ditmar, 195 p. + 28 p. afbeeldingen.
- Kramer, J.P.; Schagen, K.H. van (1967). Historisch overzicht van de lichamelijke opvoeding. Deel 2, de negentiende en twintigste eeuw. ’s-Gravenhage - Rotterdam: Nijgh & Van Ditmar, 235 p.