G. Groenman kwam in 1926 in dienst van de gemeente Groningen. Daar ontmoette hij Hendrik Drenth (1891-1961) die vanaf 1922 secretaris-penningmeester was van de ‘Groningsche commissie voor Lichamelijke Opvoeding’. Drenth was al vanaf 1918 bestuurslid van het Noordergewest van het toenmalige Koninklijk Nederlandsch Gymnastiek Verbond (KNGV). Toen het Noordergewest per 1-1-1927 overging in de turnkring Groningen werd Drenth voorzitter. In die periode werd handbal in het noorden populair. Handbal kreeg, net als enkele andere spelen (vuistbal, grensbal en slingerbal) een plaats binnen de lokale gymnastiekverenigingen en het KNGV (bondsspelcommissie), en Groningen werd de bakermat van handbal in Nederland.
Vanaf 1932 was Drenth lid (pers- en propaganda) van de bondsspelcommissie van het KNGV. Toen deze commissie in 1936 overging in de Bondshandbalcommissie werd Drenth voorzitter van deze commissie. Hij bleef dat tot op 10-02-1942 het Nederlands Handbal Verbond (NHV) werd opgericht. Drenth werd de eerste voorzitter van het NHV en bleef dat tot 1948.
Het filmpje ‘Groningen. Wat is handbal?’ (Polygoon Holland Nieuws weeknummer 32-35 (1932, 35e week) is opgenomen op zondag 28 augustus 1932 tijdens de Nationale Spelkampioenschappen van het Koninklijk Nederlandsch Gymnastiek Verbond (K.N.G.V.) en uitgezonden op 2 september.
Onder de spelkampioenschappen vielen handbal, grensbal, slingerbal en vuistbal. De kampioenschappen konden dat jaar niet, zoals oorspronkelijk gepland, in Hilversum worden gehouden en werden vervolgens in het Stadspark van Groningen georganiseerd door de turnkring ‘Groningen’ van het toenmalige K.N.G.V. (heden KNGU).
Het filmpje wordt ingeleid door Hendrik Drenth. Hij spreekt vanuit de organisatie, de turnkring Groningen waar hij jarenlang voorzitter van was.
Daarna zijn enkele shots te zien van de halve finale die gespeeld werd door de dames van de Groningse verenigingen Voorwaarts (donkere kleding) en Vlugheid en Kracht. In de finale won Vlugheid en Kracht met 7-1 van de dames van Hercules Hebe uit Wormerveer. Het damesteam van Vlugheid en Kracht was drie maal achtereen (1931, 1932 en 1933) kampioen van Nederland.
Het filmpje eindigt met een groepsshot. De groep, waaronder de finalisten, roepen samen ‘Olé, olé, olé, K N G V’.